Hongerstaking In Pelican Bay, Californië bereidt zich uit.

17 jul

In Californië zijn nu naar schatting 6600 gevangenen in hongerstaking in solidariteit met de hongerstakers in Pelican Bay State Prison.

Zowel DemocracyNow! als The Real News Network besteden aandacht aan de hongerstaking.

Gevangenen in de beruchte Pelican Bay State Prison in Cresent City, Californië zijn sinds 1 juli in hongerstaking uit protest tegen de omstandigheden in de “Security Housing Unit” (SHU) afdeling van die gevangenis. SHU’s werken met het meest strikte gevangenisregime in de VS.

Ze zijn ontwikkeld om mensen die ervan verdacht worden lid te zijn van een gang te dwingen informatie te geven over andere bendeleden. Maar het merendeel van de gevangenen in de SHU’s zijn niet betrokken bij een gang en zodoende leidt de informatie uit hen “verkregen” tot een eindeloze cirkel van geweld tegen niet-bendeleden die daarna ook weer in extreme isolatie opgesloten worden.

Deze protesten zijn onderdeel van een campagne tegen het veelvuldige gebruik van eenzame isolatie in de VS. SHU’s staan bekend als de meest inhumane, wrede en misdadige vorm van deze marteling, waarin gevangenen jaren achterelkaar, 23 en een half uur per dag, worden opgesloten in geluidsdichte cellen van 2 bij 3 meter zonder raam of venster.

Recente hongerstakingen in gevangenissen in Georgia en Ohio konden rekenen op brede maatschappelijk steun en zijn er in geslaagd concessies af te dwingen ondanks te totale media stilte rondom hun actie.

Nadat de gevangenen vorige maand hun plannen voor de hongerstaking hadden aankondigden is er in de Bay Area een Prisoner Hunger Strike Solidarity Coalition geformeerd en hebben gevangenen in een andere super-max gevangenis Corcoran State Prison aangekondigd mee te zullen doen met de hongerstaking in solidariteit met de Pelican Bay gevangenen.

De 5 eisen van de hongerstakers zijn:

1) Een einde aan de groepsstraffen (Bij een overtreding door een enkeling worden alle gevangenen van hetzelfde ras mede gestraft)

2) Een einde aan “debriefing policy”. (Uitsluitend door informatie te geven over gang-leden kan iemand ooit uit de SHU eenheid komen. Ook als je niet lid bent van een gang en/of geen informatie hebt. Ook als je je straf al uitgezeten hebt.)

3) Het navolgen van de aanbeveling gedaan door de VS commissie voor Veiligheid en Misbruik in gevangenissen (2006) dat er een einde wordt gemaakt aan langdurige eenzame opsluiting.

4) Dat er voldoende en toereikend voedsel verstrekt wordt. (het voedsel in de SHU eenheid is stelselmatig onvoldoende, koud, smakeloos en onhygiënisch)

5) Een dagprogramma en privileges voor mensen die voor onbepaalde tijd in de SHU eenheid zijn opgesloten.

Meer informatie:

http://prisonerhungerstrikesolidarity.wordpress.com/

http://californiaprisonwatch.blogspot.com/

http://solitarywatch.com/

<span>%d</span> bloggers liken dit: