PELICAN BAY Hongerstaking beëindigd – Maar gaat elders verder

27 jul

PELICAN BAY Hongerstaking beëindigd – Maar gaat elders verder

Het lijkt erop dat de eerste fase van de Pelican Bay hongerstaking voorbij is. De hongerstakers hebben een aantal directe concessies geaccepteerd en nadat hen onderhandelingen over het Secure Housing Unit regime op de lange termijn zijn toegezegd op basis van de eisen die op 15 juli naar voren geschoven zijn. Als een teken van goede wil is de hongerstaking opgeschort en zijn de Pelican Bay gevangenen weer gaan eten. Naar schatting 500 gevangenen, in Tehachapi, Corcoran en Calipatria state prisons blijven echter in hongerstaking.

De eerste schermutselingen mogen dan wel een redelijk succes hebben, maar de strijd om de wrede en inhumane behandeling dat het regime is dat in de SHU opereert, een die gelijk staat aan marteling, is zeker nog niet gestreden. De hongerstakers bedanken hun medestanders voor hun solidariteit, zonder welke ze naar eigen zeggen nooit zover gekomen waren, maar vragen hen om oplettend te blijven en om druk te blijven uitoefenen op de CDCR om zich aan hun beloftes te houden (Zie de cynische CDCR verklaring dat de hongerstaking beëindigd is en hun voortdurende bewering dat de hongerstaking gang gerelateerd is)

PELICAN BAY Hongerstaking voorlopig beëindigd

Het lijkt erop dat de eerste fase van de hongerstaking in de SHU afdelingen van de Californische Pelican Bay gevangenis voorbij is. De hongerstakers hebben een aantal directe concessies geaccepteerd en nadat hen onderhandelingen over het Secure Housing Unit regime op de lange termijn zijn toegezegd op basis van de eisen die op 15 juli naar voren geschoven zijn.* Als een teken van goede wil is de hongerstaking opgeschort en zijn de Pelican Bay gevangenen weer gaan eten. Naar schatting 500 gevangenen, in Tehachapi, Corcoran en Calipatria state prisons blijven echter in hongerstaking.

De eerste schermutselingen mogen dan wel een redelijk succes hebben, maar de strijd om de wrede en inhumane behandeling dat het regime is dat in de SHU wordt toegepast, een die gelijk staat aan marteling, is zeker nog niet gestreden. De hongerstakers bedanken hun medestanders voor hun solidariteit, zonder welke ze naar eigen zeggen nooit zover gekomen waren, maar vragen hen om oplettend te blijven en om druk te blijven uitoefenen op de CDCR om zich aan hun beloftes te houden (Zie de cynische CDCR verklaring dat de hongerstaking beëindigd is en hun voortdurende bewering dat de hongerstaking gang gerelateerd is)

* Deze 5 eisen zijn:

1) Een einde aan de groepsstraffen (Bij een overtreding door een enkeling worden alle gevangenen van hetzelfde ras(!) mede gestraft)

2) Een einde aan “debriefing policy”. (Uitsluitend door informatie te geven over gang-leden kan iemand ooit uit de SHU eenheid komen. Ook als je niet lid bent van een gang en/of geen informatie hebt. Ook als je je tijd al uitgezeten hebt.)

3) Het navolgen van de aanbeveling gedaan door de VS commissie voor Veiligheid en Misbruik in gevangenissen (2006) dat er een einde wordt gemaakt aan langdurige eenzame opsluiting.

4) Dat er voldoende en toereikend voedsel verstrekt wordt. (het voedsel in de SHU eenheid is stelselmatig onvoldoende, koud, smakeloos en onhygiënisch)

5) Een dagprogramma en privileges voor mensen die voor onbepaalde tijd in de SHU eenheid zijn opgesloten.

http://prisonerhungerstrikesolidarity.wordpress.com/

De Nederlandse overheid volgt steeds de ontwikkelingen in represssie in  de VS op de voet en implementeerd deze technieken dan hier. De praktijk van eenzame opsluiting, isolatiefolter is ook al lang in Nederland gekopiëerd. In Vugh is een zeer zwaar regime gevangenis waar mensen gebroken worden doormiddel van extreme isolatie. Dat maakt de strijd van deze gevangen relevant voor de Nederlandse situatie. Hierover in de nabije toekomst meer.

<span>%d</span> bloggers liken dit: