[Schrijven aan Gevangenen]

Hoe zorg ik er voor dat mijn brief aankomt?

Om te beginnen is het verstandig het juiste aantal postzegels erop te plakken en het goede en volledige adres er op te zetten. Zorg dat de volledige naam  en gevangenennummer er op staat. (niet bij mensen die anoniem (nn) gebleven zijn natuurlijk, gebruik dan hun nn-nummer/gevangenennummer)

Zet je eigen naam en adres (hoeven geen echte naam en adres te zijn) aan de bovenkant van de brief en op de achterkant van de envelop.

Het is altijd verstandig om alle velletjes te nummeren (zoals: 2/3) zodat de bewaking niet zomaar een gedeelte van de brief kan achterhouden zonder dat de geadresseerde dat te weten komt.

Sommige gevangenissen hebben regels die bepaalde soorten beeldspraak verbieden. Hier kunnen politieke symbolen (zoals een omcirkelende A) ook onder vallen.

Ook handgemaakte kaarten waarbij een plaatje op de voorkant is gelijmd kan geweigerd of uit elkaar gehaald worden in verband met dat het mogelijk is dat er iets tussen zit.

Let op: zet altijd een retour adres op de envelop! De meeste gevangenissen laten post zonder retour adres niet door.

Denk ook aan de taal waarin je schrijft; veel gevangenissen laten alleen maar brieven in voorgeschreven talen door.  Je kunt een gevangenis bellen om het te vragen. De nummers zijn op internet te vinden. 


Hieronder zijn een paar punten geformuleerd die belangrijk zijn als je een gevangene wilt schrijven:

– Ga er vanuit dat elke brief gelezen wordt door de autoriteiten. Zet er daarom ook geen dingen in die jezelf en/of anderen kunnen belasten.

– Maak nooit een belofte die je niet na kan gaan! (Ik zal je elke dag een lange brief schrijven! Ik kom elke week bij je op bezoek, etc.)

– Veel mensen twijfelen bij het insturen van teksten die gaan over de ‘leuke’ dingen buiten de muren, denkende dat ze heimwee krijgen bij het horen over de lol die mensen beleven. Dit is onzin! Veel mensen hebben al heimwee en het is alleen maar geruststellend om te horen dat het normale leven gewoon door gaat buiten de muren, dus schroom niet om te praten over feesten, concerten, etc.

– Dit is hetzelfde met informatie over jezelf. Zelfs de kleine dingen zoals je favoriete muziek, eten, etc. kan het terug sturen van een bericht van een gevangene makkelijker maken.

– Als de gevangene vanwege een politieke daad vast zit is het goed om diegene te laten weten dat je haar/zijn actie ondersteunt (maak geen groot punt van het tegenovergestelde), maar ga diegene niet als een soort held neer zetten. Als iemand vast zit voor een politieke daad hoeft zij/hij niet gezien worden als martelaar. Het zijn gewoon normale mensen die de pech hebben gehad om gepakt te worden.

– Politieke literatuur – wees hier voorzichtig mee! Vermijdt het sturen van politieke literatuur die de gevangene in gevaar zou kunnen brengen. Vraag de gevangene altijd eerst wat diegene graag zou willen ontvangen en respecteer daarin hun keuze.

– (als je schrijft naar een onbekende) Stel een paar vragen in het begin zoals: hoe het met ze gaat, wat hun interesses zijn, etc. Probeer dit wel zo algemeen mogelijk te doen zonder dat je te nieuwsgierig over komt. Bedenk namelijk dat ze reageren op een totale vreemdeling. Dit maakt het sturen van een reactie makkelijker.

Geen brief willen / kunnen schrijven : een postkaart
Een berichtje op een postkaart kan ook iemands dag opvrolijken. (Of misschien kan je de kaart rond laten gaan bij vrienden die er hun naam op willen zetten)

Andere dingen om te sturen.

Je hoeft niet altijd zelf iets te schrijven. Met een beetje zoeken op internet kom je vaak wel korte verhalen tegen die je uit kunt uitprinten en opsturen. Je kunt ook een kort verhaal kopieren en opsturen. MAAR, de gevangenissen laten printjes en boeken vaak niet door (zeker niet in vreemdelingendetentie), een printje van een verhaal komt alleen aan als je er een paar regels achterop schrijft (alsof het een brief is). Je kunt ook tekeningen maken, kruiswoordpuzzels of spelletjes bedenken! Wees creatief, alles is beter dan niets, steun je kameraden in de nor!

 Hoe begin ik met schrijven naar een onbekende?

Misschien is het vreemd om naar onbekende mensen te schrijven en over eigen belevenissen te vertellen. Je weet niet wat je moet schrijven. En denkt dat wat je op papier zet misschien mensen aan de andere kant van de muur deprimeert, of dat het hen misschien totaal niet interesseert. Om als het ware ‘het ijs te breken’ kan het beter zijn de eerste brief kort te houden en alleen de meest essentiële zaken te vermelden, zodat de gevangene niet gelijk overrompelt wordt.

Schrijf een paar woorden over jezelf en je motivatie om te schrijven. In het geval dat je het nodig acht, kun je erbij schrijven tot wel groep/organisatie je behoort, maar bedenk daarbij dat de brieven niet alleen maar door de gevangenen zelf gelezen worden. Dus zorg er ook voor dat je niets schrijft wat de gevangene in moeilijkheden kan brengen.

Elke gevangenis heeft weer eigen regels voor het briefverkeer. Denk hierbij bijvoorbeeld aan beperkingen voor het aantal pagina’s en/of bijlagen. Informeer jezelf of het aantal brieven en postkaarten die gevangenen kunnen krijgen en sturen beperkt is en of het toegestaan is enveloppen en postzegels bij te voegen. Dit soort informatie vindt je meestal op de website van de desbetreffende gevangenis.

In het geval van gevangenen in voorarrest is het zeer waarschijnlijk dat alle brieven door het O.M. gelezen worden. Bij veroordeelden is dit niet standaard. Maar bij opstandige gevangenen is het toch eerder de regel als de uitzondering, net zoals het ‘verdwijnen’ van brieven.
Het is dus aan te raden de pagina’s van je brief te nummeren om te voorkomen dat pagina’s verloren gaan. Daarnaast is het handig om er een actuele datum bij te zetten. Op deze manier kom je in ieder geval te weten welke brieven niet zijn afgeleverd en of brieven ter controle opgehouden zijn. Maak ook een lijst van alle eventuele bijlagen, zoals postzegels, brochures, krantenknipsels e.d. (dit soort zaken verdwijnen soms erg gemakkelijk). Vergeet daarnaast ook nooit je verzendadres op de envelop te zetten.

Brieven worden regelmatig door landelijke bewakings- en repressieorganen opgehouden, gelezen, vertraagd of zelfs helemaal niet doorgelaten. Een manier om het verdwijnen van post voor een groot deel te beperken is door het te versturen per aangetekende post. Op deze manier is in ieder geval na te trekken op welk deel van het traject de brief verdwenen is. Een 100% zekerheid voor het wel of niet aankomen van je brief heb je echter nooit.

Reactie van de gevangene
Bedenk wel dat je steun aan het bieden bent aan een gevangene en niet een pen vriend(in) aan het werven bent. Deze kunnen ook hand in hand gaan met elkaar.

Als je geen antwoord krijgt kan dat verschillende redenen hebben:
– Het kan zijn dat de brief niet is aangekomen.
– Het kan zijn dat de gevangene zoveel post ontvangt dat hij/zij niet genoeg tijd heeft om terug te schrijven naar iedereen.
– Het kan ook zijn dat een gevangene door de autoriteiten maar een beperkt aantal  brieven mogen versturen (en misschien zo vrienden en familie als prioriteit stellen)
– Het kan zijn dat ze geen toegang hebben tot goed schrijfmateriaal of postzegels.
– Ze kunnen verplaatst zijn.
– Of misschien hebben ze niet de vaardigheid om een brief te schrijven.

Wat de redenen ook moge zijn. Laat het je er niet van weerhouden om door te gaan met schrijven.

Waarom schrijven naar gevangenen zo belangrijk is:
Het leven wordt binnen de hoge muren van de gevangenis zo saai en kleurloos mogelijk gemaakt, de muren zijn kleurloos, het eten smakeloos en uit het raam zie je alleen een muur. Het schrijven doorbreekt de passiviteit, eentonigheid en isolatie. Het zorgt voor afwisseling en het geeft de mogelijkheid eigen gedachten naar buiten te brengen. Regelmatig contact door brieven, door de telefoon of door het brengen van een bezoek, is het enige middel om het ziekmakende isolement te doorbreken.
Gevangenissen zijn slechts het topje van de ijsberg als het gaat om de pogingen van de kapitalistische staat om mensen bang en passief te maken. In onze strijd tegen dit systeem mogen wij de mensen die daarbinnen vastgehouden worden niet aan hun lot overlaten.

Tot slot willen we nog vermelden dat er nog vele andere mogelijkheden zijn om solidariteit tegenover gevangenen en een afkeur tegen het gevangenissysteem te tonen. Wees creatief!

Eén reactie naar “[Schrijven aan Gevangenen]”

Trackbacks/Pingbacks

  1. ! NEWS FLASH For Those Arrested on July 5th ! : » » Schijnheilig » » » - 27/07/2011

    […] informatie over jezelf en over hen. Voor informatie over schrijven aan gevangenen kijk op: https://abcamsterdam.wordpress.com/gevangenen-schrijven/ ) Voor een overzicht van de gaande acties en solidariteitsdemo’s kijk op: […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

<span>%d</span> bloggers liken dit: